Gairebé 30 anys al darrere de la festa

 ELS INICIS

El 12 de maig de 1985 es va constituir la nova comissió de festes de Garrigàs, amb l'acord de l'Ajuntament, encapçalat aleshores per Miquel Brugués i Palomer. La comissió va decidir, per unanimitat, recuperar el nom d'una associació anterior anomenada Balcó de l'Empordà. El dia 5 de desembre del mateix any, un cop aprovada la sol·licitud, s'inscriu al Registres d'Associacions de la Generalitat. La nova associació, que agafava el relleu d'un grup de joves que s'havia encarregat de les festes fins llavors, naixia amb l'objectiu d'organitzar els actes culturals i d'esbarjo, especialment les festes del poble: la festa major i municipal, la castanyada, els pastorets, la cavalcada de reis, el carnestoltes, un curset de sardanes, la quina...

En aquells inicis, el Balcó de l'Empordà no disposava de cap local i els seus membres s'havien de reunir a la sala de juntes de l'Ajuntament, que més endavant, el 2 d'octubre del mateix any, els va cedir ca la Mestra perquè la utilitzessin com a seu.

Els primers socis pagaven una quota de 150 pessetes cada trimestre, un import que va augmentar l'any següent, el 1986, a 1.000 pessetes l'any, tal com s'havia acordat que es faria quan s'estrenés el nou local social, el centre cívic, que havia d'acollir les festes del poble. En aquell moment ja hi havia 68 socis.

El febrer de l'any 1987, amb el consentiment de l'Ajuntament, l'associació obre el bar del centre cívic, assumint la inversió inicial de comprar tot el material necessari (TV, neveres, cafetera exprés, taules, cadires...), pagat a terminis, i acordant d'encarregar-se del bar la junta mateixa a torns de 2 persones, fins que no es trobi algun veí del poble interessat a regentar-lo. El 13 de juliol del mateix any va concedir la gestió del bar a Juan José Ávila, i des de llavors altres veïns han anat passant darrere la barra de manera interrompuda fins avui dia, que és regentat per la Rosa i en Joan.

                                                                                                     

EL SEGELL


L'11 de juny de 1985 l'artista Daniel Lleixà Borràs va dissenyar el logotip de l'associació, un petit balcó que ofereix la vista serena de la plana de l'Empordà.

L'ORGANIGRAMA

 

 

Dolors Juanola Teixidor

PRESIDENTA 

Joaquima Pagès Teixidor

VICEPRESIDENTA

 

Joana Pagès Teixidor

 SECRETÀRIA 

   

Josep Masoliver Subirós

TRESORER

Catalina Saló Pascual

 VOCAL

Montserrat Garrido Díaz

VOCAL

Paquita Terradas Ricard

VOCAL 

Guillem Ros Mallorquí

VOCAL 

 


 

 

 

 

L'ACTIVITAT

La principal activitat i font d'ingressos del Balcó de l'Empordà ha estat i és actualment la quina, que ha dut a terme any rere any gràcies a l'esforç de la junta i molts companys col·laboradors. Amb la quina s'ha pogut finançar el material necessari per moblar el bar i la sala de festes, construir la pista esportiva, instal·lar l'aire condicionat i la megafonia, fer les obres exteriors de l'edifici, la nova cuina del bar, la barbacoa, el bar de la piscina i un llarg etcètera, en col·laboració amb l'Ajuntament.

L'associació actualment també s'ocupa de totes les festes del municipi de Garrigàs, que són gratuïtes tant per a la gent del poble com per als visitants. La cavalcada de reis, el carnestoltes, la festa de Sant Pere, la Diada i la festa major de Sant Miquel. A més, col·labora en l'organització de la festa de la Vellesa i la festa de Santa Llúcia de Tonyà, patrocinades per l'Ajuntament.

Al llarg de tots aquests anys, l'associació ha organitzat un munt d'actes culturals i festius. Alguns dels que més es recorden són la 1a Trobada de Gent Nascuda a Garrigàs des del 1912, que va ser tot un èxit, i la trobada amb el Casal Català de Montevideo, una festa ben emotiva.

A banda d'això, el Balcó de l'Empordà ha col·laborat amb altres entitats del poble, com ara la revista Gàrika, l'AMPA de Garrigàs, la comissió de la Fira de la Botifarra del Perol i l'Assemblea Territorial de Garrigàs de l'ANC, i també amb diverses organitzacions de fora del municipi, com són l'Associació de Malalts d'Alzheimer i la Marató de TV3.

 

 

CONTACTE amb nosaltres

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Acceptar