JORNADA COMMEMORATIVA DE L'1 D'OCTUBRE DE 2017

Diada commemorativa de l’1 d’octubre de 2017

Dissabte, 29 de setembre

GARRIGÀS - 2018

La Taula empordanesa per la Memòria de l’1 d’octubrees va constituir a finals del mes de maig en el poble de Garrigàs amb la voluntat de convocar una diada commemorativa del Referèndum del 2017. Recuperant l’esperit de participació i de complicitat de la consulta, volem fer reconeixement de La Força d’un Poble que va ser capaç de sobreposar-se a la violència i la repressió d’un Estat que va intentar impedir l’expressió lliure del nostre país.

Som membres de La Taula: l’Ajuntament de Garrigàs, l’Associació Balcó de l’Empordà de Garrigàs, Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Comitès de Defensa de la República i La Forja Alt Empordà

GARRIGÀS – 29 de setembre de 2018

A tots els pobles i les ciutats del nostre país, l’1 d’octubre de 2017 es va dur a terme l’acte de sobirania més important d’ençà del final de la dictadura franquista. Des de dies abans, la població --conjuntament amb el Govern, entitats i institucions del país-- s’havien conjurat per exercir el dret a ser preguntats i poder respondre d’una manera clara sobre el futur de Catalunya. Una proposta que disposava d’un ampli consens i que era homologable a moltes de les iniciatives que s’han plantejat a països del nostre entorn.

La resposta del Govern de l’Estat espanyol va superar tots els límits imaginables de repressió. Anteriorment, ja havia dit que no volia reconèixer ni acceptar la consulta en Referèndum i per això va intentar impedir, des de dies abans, el normal funcionament de la jornada de consulta. Les imatges d’agressions, repressió sense contemplacions i violència desproporcionada i cruel de membres dels cossos de seguretat espanyols contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats, han donat la volta al món i no cauran mai en l’oblit. Però, sobretot, aquella  jornada restarà en els nostres cors i en la nostra memòria per l’actitud cívica, serena, coratjosa, pacífica i resistent d’uns ciutadans que van sortir a votar i exercir la democràcia malgrat les amenaces, la repressió i l’estat de setge i por.

A la comarca de l’Alt Empordà aquest abús, desproporció i massa sovint violència, es va fer especialment present en els pobles de Garrigàs, Sant Mori, Sant Miquel de Fluvià i Siurana; i a La Tallada d’Empordà, al Baix Empordà, i altres pobles veïns.


La repressió subsegüent, que ha comportat presó preventiva i exili per responsables polítics i líders socials, un miler d’investigats i un seguit d’imputacions a alcaldes, regidors, mestres, empresaris, artistes o activistes, així com la retallada de les llibertats civils, no fa res més que allargar el dolor i la injustícia d’una situació que es perllonga fins ara, quan estem a punt de commemorar el primer aniversari.

I és precisament avui, quan fa un any dels fets que van constituir un dels moments més elevats de dignitat del nostre poble, que volem refermar el compromís de seguir caminant segons la voluntat que nosaltres mateixos hem expressat i expressem; ja sigui en una consulta directa o a través dels nostres legítims representants que s’han compromès a recollir els anhels del poble. Un poble que vol ser digne de la sobirania democràtica i que vol acabar definitivament amb la vergonya de ser súbdits d’un règim caduc i demofòbic.

Ha quedat clar que els catalans tenim dret a decidir el nostre futur i que l’Estat espanyol ha intentat reprimir, sense èxit, la voluntat del poble català. La repressió no podrà fer callar la llibertat de reunió, d’expressió, d’associació i d’idees, ni podrà impossibilitar l’acompliment de la voluntat popular. La democràcia i la voluntat popular sempre prevaldrá sobre la violència d’un estat repressor.

 

Ens volien agenollats i ens han trobat drets!
Ens volien atemorits i ens han trobat valents!
Ens volien dividits i ens han trobat units!

https://www.laforcadunpoble.cat/

CONTACTE amb nosaltres

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Acceptar