Què són les Quines?

 

La quina, quinto, plena o rifla és un joc d'atzar que consisteix a anar marcant els números d'un cartró a mesura que es van traient boles numerades d'un bombo. Si aconsegueixes marcar-los tots abans que cap altre hauràs fet ple i seràs el guanyador del joc.

El mot quina ve d'una paraula llatina que volia dir “conjunt de cinc”, i feia referència als cinc números d'una fila, amb els quals obtenies el premi. En alguns llocs com a l'Empordà la paraula quina ha passat a denominar tot el joc sencer.

Les boles de dins del bombo van del número 1 fins al 90 i gairebé tots es canten amb un sobrenom que va variant segons el poble.

Els cartrons tenen 3 files i 9 columnes amb 15 números aleatoris, 5 a cada fila.

 

Font: festes.org

 

Combinacions premiades

 -Tres números: si quan comença la quina has aconseguit marcar els tres primers números que s'han cantant també obtens una petita recompensa.

  -Línia: quan marques tots els números d'una mateixa fila fas línia i també aconsegueixes un premi.

 -Ple: si ets capaç de marcar tots els números del cartró aconsegueixes ple, el premi més gros.

 -Número del cartró: entre quina i quina es fa una rifa amb el número de sèrie del cartró.

- Quina del “desgraciat”: és una quina a la inversa; no guanya qui marca més de pressa tots els números sinó el que no en marca. A mesura que es van cantant números la gent queda eliminada quan en diuen un de seu, i es va jugant fins que només en queda un a qui encara no li n'han dit cap.

 

 

 

CONTACTE amb nosaltres

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Acceptar