ūüĒ•‚õĒVIGENT LA PROHIBICI√ď DE CREMA.

Des de l’ajuntament, compartim totalment el malestar que aquesta ha generat al sector agrari i lamentem la falta de coneixement de la realitat rural. Per qualsevol dubte restem a la vostra disposici√≥.

 

PROHIBICI√ď DE CREMAR RESTES VEGETALS IMPOSADA PER LA NOVA LLEI ESTATAL 7/2022 DE RESIDUS

 

El passat 19 de setembre els Agents rurals van comunicar que des de la Generalitat de Catalunya es dona de baixa el tr√†mit de ‚Äúcomunicaci√≥ de crema‚ÄĚ, que permetia cremar restes vegetals del 16 d‚Äôoctubre al 14 de mar√ß (per√≠ode de baix risc d‚Äôincendi)

Ho ha motivat l‚Äôarticle 27.3 de la nova Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i terres contaminats per a una economia circular, que prohibeix de car√†cter general la crema de residus vegetals en entorns silv√≠coles i agraris. Per tant, des de l‚ÄôAjuntament ja no se‚Äôns permet tramitar comunicacions de crema.

La Llei estableix que s‚Äôha de prioritzar els processos biol√≤gics per al tractament de la mat√®ria org√†nica i que els residus vegetals es tractin amb d‚Äôaltres m√®todes com s√≥n l‚Äôauto compostatge per transformar el residu en abonament per a propi √ļs, trituraci√≥ de restes i utilitzaci√≥ al propi terreny, de forma priorit√†ria, portar-les a un gestor de residus.

Només s’exceptuen dos supòsits: en el cas que estigui afectats per una plaga i no existeixen d’altres mitjans i per prevenir risc d’incendi. En ambdós casos, caldrà comptar amb una autorització individual expressa.

Aquesta nova llei va desencadenar un gran malestar en el sector agrari i una confrontaci√≥ amb la realitat del m√≥n rural. Despr√©s de les continuades gestions realitzades per les Associacions del sector agrari i el m√≥n local, davant la Generalitat, tots els grups pol√≠tics i els Ministeris d’Agricultura i de Transici√≥ Ecol√≤gica, la normativa estatal es modificar√†.

El Congr√©s ja ha votat a favor de derogar l’article 27.3 de la Llei d’Economia Circular que prohibia la crema de les restes de poda. La modificaci√≥ permetr√† recuperar la crema. No obstant aix√≤, cal esperar que es formalitzen els pertinents tr√†mits, de manera que, fins que no es publiqui en el BOE aquesta modificaci√≥ i entri en vigor, no hi haur√† una soluci√≥ definitiva, que es preveu que no arribi fins cap al mes de gener de 2023.

Per tot l‚Äôexposat, informem que malauradament segueix vigent la prohibici√≥ de crema i per tan la crema es considera una infracci√≥ i pot ser sancionada com a tal. (No complir la normativa i cremar les restes vegetals pot comportar multes d’entre 2.000 i 100.000 euros)

Recomanem buscar un espai per guardar les restes vegetals a casa, fins que arribi l‚Äôautoritzaci√≥ que permetr√† recuperar el tr√†mit formal de ‚Äúcomunicaci√≥ de crema‚ÄĚ.

Seguirem aquest tema de ben a prop i informarem de qualsevol canvi sobre el mateix.

 

Més informació a https://agricultura.gencat.cat

Garrigàs, a 13 d’octubre de 2022